torstai 22. maaliskuuta 2018

Kyläkoulujen huutokaupat


Hei vain vierailija. 
Tervetuloa kansakoulutunnelmaan.

Tätä nykyä kun vanhoja kyläkouluja lopetetaan nopeampaan tahtiin kun uusia ehditään rakentaa, niin tämähän on yksi aarreaitta tässä suunnassa.  Monissa kouluissa, myös omassa ala-asteessa aikanaan tuli pulpetilta pulpetille kierrätettyä jos jonkunlaista täyttötyötä. Tintit, lokit, haukat, mitä näitä nyt on oli omassakin kyläkoulussani oppimateriaalina, vaikka syntymävuoteni napsuukin vasta -87 pinnassa. Nyt näitä useamman vuosikymmenen ikäisiä luomuksia on kerääntynyt vuosien saatossa kokoelmaani monia eri teitä pitkin. Tätä nykyä en ole enää järin kiinnostunut täytöistä, ja suuremmasta osasta olenkin jo luopunut, mutta onhan nämä symppikset ollut pakko säästää.


Eikä! Kattokaa nyt mitenkä suloinen tämä on.
Pieni viiskymppinen vanhapoika. Puualusta on käsin aikanaan maalattu kiveä muistuttamaan ja jälleen kerran kun pölyjä näistä hinkuttelin - niin sain taasen tämän kiven värin näyttämään kuin uudelta. 
Uskomattoman varovainen näiden kanssa saa kyllä olla. Jalat alkaa olemaan jo niin huteraa tekoa, että rautalangat tahtoo pilkottaa. Siivet ja sulat eivät pysy enää omassa mallissaan, mutta kaippa sitä tämä sama kohtalo on itsellä eessä tässä ajanmittaa.


Lähestulkoon jokaisesta täytöstäni löytyy vuosiluvut, tekijän nimi, eläimen nimi suomeksi/ruotsiksi/latinaksi, joskus jopa koulukin mainittu. Nostalginen fiilis näistä tulee itselle, mutta eipä näitä juuri enää muualla kuin luonnontieteellisissä museoissa näe. Luontoa jos ei ota lukuun ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti